top of page
Neue_Bitmap_Hohe_Auflösung2.jpg

Construction of a research center for applied brewing and beverage technology in Weihenstephan

The three story building in Weihenstephan is about 41,5m long and has a width of 22m. The structure is shaped as a stiff box due to the very difficult soil conditions. Even though the first 7m contains of cohesive soil, it was possible to avoid a deep-seated foundation due to a soil replacement, a load spreading construction, and an elaborate settlement computation.

With the use of voided slabs (system Cobiax), it was possible to optimize the dead weights of the concrete structure. Additionally to the concrete core cooling, the soil replacement body is used as temperature buffer material.

Client and Architect: Staatliches Bauamt Freising

bottom of page